VAT-em w dobroczynność

Ministerstwo Finansów twierdzi, że rolnicy, którzy otrzymali unijne rekompensaty za przekazanie owoców i warzyw organizacjom dobroczynnym, muszą teraz zapłacić za to podatek VAT. I to w wysokości 23 proc. Bruksela wprowadziła w ubiegłym roku mechanizm wycofania z rynku części owoców i warzyw, aby złagodzić skutki rosyjskiego embarga. Rolnicy zamiast sprzedawać jabłka, paprykę, pomidory czy marchew na rynku, mieli je dostarczyć np. do Caritas, banków żywności, a stamtąd warzywa i owoce trafiały za darmo do ubogich rodzin. Chodziło o zdjęcie z rynku nadwyżki produktów, aby powstrzymać spadki ich cen. Kilkanaście tysięcy rolników skorzystało z takiej możliwości. Otrzymywali stosunkowo nieduże rekompensaty, bo w przypadku jabłek, których było najwięcej, stawka wynosiła około 70 groszy za kilogram. Nie pokrywało to w pełni kosztów produkcji, ale rolnicy się na to godzili, bo chodziło im o przetrwanie trudnego pierwszego roku obowiązywania embarga.

Cały artykuł jest dostępny w wersji elektronicznej „Naszego Dziennika”. Zapraszamy do zakupu w sklepie elektronicznym

Artykuł opublikowany na stronie: http://www.naszdziennik.pl/ekonomia-polska-wies/146401,vat-em-w-dobroczynnosc.html