Publikacje członków OŁ KSD

Jadwiga Kamińska - Święto „Owada Bożego”

Kwiaty polne i ogrodowe otoczyły ul ustawiony przed ołtarzem, a na żyrandolach zawisły pszczoły. W takiej niecodziennej scenerii przypominającej ukwieconą, pachnącą łąkę, w kościele p.w. św. Apostołów Piotra i Pawła w Łodzi została odprawiona Msza św. dziękczynna z okazji VIII Wojewódzkiego Święta Pszczoły.

Uroczystej liturgii przewodniczył ks. kan. Wiesław Kamiński, proboszcz parafii i kapelan pszczelarzy. W homilii Kaznodzieja zwrócił uwagę na zadania jakie postawione są kapelanowi pszczelarzy. – Jeżeli ja bym tylko miał przez całe swoje życie mówić o pszczołach, to moje zadanie, jako kapelana pszczelarzy, byłoby zadaniem niespełnionym. Moim zadaniem jest wejść razem z pszczelarkami i pszczelarzami do Domu Boga. Jest też głoszenie ewangelii tym wszystkim, którzy mają tę wielką pasję poznawania tajemnicy pszczelego rodu.

Na Święto Pszczoły przybyli przedstawiciele z 17 Rejonowych Kół Pszczelarzy m.in.:ze Skierniewic, z Aleksandrowa Łódzkiego, Koluszek, Tuszyna, Łęczycy, Pabianic, Poddębic, Łodzi. Dziękowano Panu Bogu za ten rok pszczelarski i wszystkie skarby, które otrzymujemy z pszczelej rodziny. To, co kojarzy nam się z pszczołami, to przede wszystkim pracowitość. Owady te są bardzo pracowite, bo aby zebrać nektar na 1 kg miodu, muszą odwiedzić 4 miliony kwiatów. Owoce pracy pszczelego roju leczą nas i zapobiegają chorobom. Nie doceniamy jednak tych wartości. W wielu krajach spożycie miodu jest kilkakrotnie większe niż w Polsce.

Aby bliżej poznać walory zdrowotne różnych miodów, Ksiądz Kapelan zaprosił na wykład mgr inż. Bożeny Stępień, dyr. Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli. Zainteresowanie było bardzo duże. Uczestnicy mogli poznać rodzaje miodów w zależności od pochodzenia, sposobach jego przechowywania, własnościach antybiotykowych a także zapoznać się z przepisami z dodatkiem miodu m.in. do bigosu, piernika, pieczonych żeberek.

Na placu przy kościele spotkaniu towarzyszył kiermasz miodów i produktów pszczelarskich (pyłek kwiatowy, pierzga, propolis, świece woskowe), na którym można było zakupić wyroby bezpośrednio od producentów.

Na scenie zaprezentowała się kapela Konstantynowiacy oraz  zespoły ludowe Leśnianek i Bukowianek, nie zabrakło również barszczyku i kiełbasek na gorąco.

Foto: Marek Kamiński